Gezondheidspuntje van de maand MAART

  • vrijdag, 4 maart 2016

Maak afspraken met je kind over schermtijd 

Omgaan met schermen hoort bij een moderne opvoeding. Spelen op een beeldscherm of een programma op tv kijken, is een leuk tijdverdrijf, maar té veel, té vaak en té lang kan nadelige gevolgen hebben. De drukte in programma’s of games kan de slaap en concentratie van je kind verslechteren. Kinderen die veel voor een scherm zitten, hebben gemiddeld minder spierkracht en uithouding. Voor elk extra uur voor het scherm per dag meet je bij hen gemiddeld 1 kilogram extra gewicht.

Bovendien gaat beeldschermtijd ten koste van andere activiteiten die (ook) belangrijk zijn voor de ontwikkeling van je kind, zoals buiten spelen, met elkaar praten, (voor)lezenknutselensporten of een bordspelletje doen. Zeker op jonge leeftijd is de motorische ontwikkeling van belang. Zorg dat je kind blijft bewegen en spelenmet concreet speelgoed en met anderen.

Als ouder heb je in de begrenzing van schermtijd een belangrijke rol. Een kind kan soms al flink bedelen om op de computer of tablet te mogen.

Bij pubers heeft schermtijd afdwingen weinig zin. Belangrijk is om te benadrukken dat de telefoon of iPad niet in de weg mag staan van andere activiteiten. Duidelijke huisregels (geen telefoon aan tafel en in bed) geven de broodnodige structuur.

Gezond mediagebruik begint met het maken van goede afspraken. Hoe vaak en hoe lang mag je kind op de tablet, smartphone of computer? Deze tips kunnen je hierbij helpen.

Tips

  •  Leg de smartphone of tablet in een kast en leer je kind voor gebruik eerst toestemming te vragen.
  • Zorg dat wat je kind kijkt of speelt, ook geschikt is voor zijn leeftijd. Er bestaan voldoende educatieve en leerzame apps.
  • Spreek een tijdslimiet Gebruik een wekker, zodat jouw kind inzicht krijgt in het tijdsverloop. Biedstructuur om de tijdslimiet aan te geven. Spreek bijvoorbeeld af dat je kind voor of na school of voor het eten mag beeldschermen. Kies wat past in jullie gezinsorganisatie.
  • Hou de spelconsole en computer in de huiskamer. Zo kunt u ongedwongen toezicht houden op het gamegedrag van uw kind. Speel zelf ook eens mee en ervaar het spelplezier van zo’n game.
  • Wees consequent: afspraak is afspraak. Ook als het jou wel even goed uitkomt dat je kind zichzelf vermaakt met schermen.
  • Geef zelf het goede voorbeeld: beperk uw eigen schermtijd. Geen smartphone aan tafel en eet liever niet voor de televisie (zeker niet samen met de kinderen).
  • Wees liefst zoveel mogelijk actief, zoals te voet of met de fiets naar school en de winkel.
  • Breng de beeldschermtijd in kaart (schermtijd-plan) en maak goede afspraken met deze schermtijd-overeenkomst.

 

Hier zie je een overzicht waarin je kunt checken hoeveel schermtijd per leeftijd wordt aanbevolen.